Jdi na obsah Jdi na menu

únor 2022

23. 2. 2022

23/2

Milí, delší dobu jsem se neozvala - byla jsem teď několik týdnů nemocná. 

Z "lesních" koťátek u nás zůstávají ještě dvě - bílomouratý kocourek Broněček a mourovatá Helenka. Potřebují najít společný domov - jednak jsou na sebe oba dva hodně fixovaní, hlavně Helenka na Broněčkovi. Je to plašší osůbka, která, když hajá, tak se nechá hladit a mazlit, ale když pobíhá, sama k člověku nepříjde. Jenže zatím se nenašel nikdo, kdo by byl ochoten si vzít oba dva společně. Je to velká škoda, lidé se bojí mít dvě kočky a nějak nechtějí slyšet, že je to lepší, než chovat pouze jednu kočku. Společně si pohrají, citově se opírají vzájemně o sebe, a náklady na dvě kočky nejsou dvojnásobné, ale max. tak 1,5 násobné než na kočku jednu. Samozřejmě, jsou i kočičky, které jsou opravdu solitéry, ale v  případě těchto dvou koťátek je tomu úplně naopak.

Obě koťata přijala za svoje Gustička. Kočička, která je u nás od podzimu, kdy jsme ji přijímali jako zraněného a průjmujícího kocourka a ze které se vyklubala kočička. O obě koťata se stará jako máma, umývá je, spí s nimi, hraje si s nimi - a jako správná kočičí máma koťata i chrání. Což je sice správná reakce, ale má totální "pifku" na Coco Flanel, která se už bojí chodit do ložnice. Coco bude teď na jaře 14 let, už potřebuje svůj klid - a teď rozhodně nemá. I tohle je jedna z vážných věcí, proč by koťata potřebovala nový domov... Pro mnohé staré kočičky je klid životně důležitý.

Hodně nám marodí starousedlíci, Baruška (asi 12 let a možná i víc) se nemůže zbavit kašlorýmy, způsobené ošklivými bakteriemi. Takhle marodí už roky, ale poslední týdny je na tom velmi špatně. Fífinka (letos jí bude 17 let) má dlouhodobé problémy se zánětem v oušku, musela podstoupit vyšetření na magnetické rezonanci. Podle mri i rentgenů se jedná patrně o zánět vnitřního ucha, ale nelze úplně vyloučit ani horší věci. Dostává injekčně depotní antibiotika, protože tablety absolutně odmítá spolknout, stejně tak má aplikovány depotní kapky do ouška. Poslední týden vypadá už konečně lépe, ale asi je úplně hluchá. Před lety měla zánět vnitřního ucha - ale druhého, než které ji zlobí teď. Nellinka (23.6. jí bude 16 let) měla 17.2. epileptický záchvat, najednou zčista jasna byla v křečích... Od té doby je unavená, spavá, ale další záchvat zatím nebyl. Nellinka má už několik let Addisonovu chorobu. Vendulka (letos jí budou 2 roky) měla na podzim onemocnění FIP, mokrou formu. Dřív smrtelná nemoc. Teď už lze tuhle nemoc léčit, jen je to opravdu nákladná a dlouhodobá záležitost. Ale kromě mnoho jiných i Vendulka tuto nemoc zvládla a je zase veselá a zdravá. Jenže stejnou formu FIP dostal i Vlastík, asi sedmiletý bílý kocourek. Má za sebou dva týdny léčby, tekutina z bříška se již vstřebala, Vlastíček opět dobře papá a je mu dobře. Ale čeká ho ještě dalších skoro deset týdnů léčby. Evženkovi (letos mu bude 15) selhávají ledviny, nezbývá, než doufat, že s námi ještě nějaký čas bude. Evžík ke mně přišel jako malé zbídačené koťátko, vyhublé, nemocné, sám neuměl jíst. Dlouho mu trvalo, než se dal dohromady, zůstala mu chronická rýma, které se nikdy nezbavil, ale je to moc milý kocourek, hodný, mazlivý, teď už dojemně pomalý, s bolavými klouby. Až ten odejde, budu to těžko zvládat:(   Stellinka, stará briťulka, kterou nám u domu kdosi zanechal na podzim 2020, je na tom také bídně, málo papá, jak to jenom jde, jí podstrojuji, protože dobře přijímá takové různé mokré dobrůtky, ve kterých dostává léky na bolest. Víla Zvonilka vypadá, že už jí je úplně dobře, už se chová jako dřív, chodí mezi ostatní kočky, nemá záškuby. Tak několikatýdenní léčba cílenými antibiotiky opravdu zabrala. Z toho máme velikou radost.

Jeden z Houbíků (tedy Homer nebo Bart - jsou nerozeznatelní) se naučil otevírat kliku do ložnice. Tak manžel opět namontoval pouze torzo kliky, ta vodorovná část je upižlaná. Tohle se zatím nikomu nepovedlo otevřít. 

Milí, moc děkujeme Vám všem za velkou pomoc a podporu.  Jste moc hodní. Opravdu bychom to bez vaší pomoci nezvládli.