Jdi na obsah Jdi na menu

Jaké základní vybavení koťátku pořídit?

1. 8. 2018

Jak se připravit na příchod koťátka? Tipy a rady pro začínající chovatele

Pořídili jste si, či jste dokonce adoptovali koťátko? Pak určitě pociťujete vlnu vzrušení a očekávání a nejspíš také obavy, zda dokážete koťátku poskytnout opravdu bezpečný a láskyplný domov. Přečtěte si proto několik tipů, které vás na příchod koťátka dokonale připraví.

 

Jaké základní vybavení koťátku pořídit?

 

·Pelíšek

Koťátko sice složí svou hlavu i na vašem polštáři, ale určitě ocení pořádný, třeba i krytý pelíšek, umístěný na klidném místě.

 

·Miska na jídlo a na vodu

Misky pořiďte dvě, jednu na jídlo a jednu na vodu. Konzervy a tzv. „mokré jídlo“ pak kotěti podávejte nejlépe na plochém talířku.

 

·Kočičí záchod se stelivem

Kočičce můžete pořídit buď krytý nebo nekrytý záchod. Kryté záchody jsou sice o trochu dražší, zato však méně zapáchají a mazlíčkovi poskytnou rovněž více soukromí.

 

·Škrabadlo pro kočky

Jestliže nechce riskovat, že si kotě bude brousit drápky o nábytek nebo sedačku, nad pořízením škrabadla pro kočky určitě neváhejte. Čím dříve kočku na škrabadlo naučíte, tím lépe. Na trhu najdete různé druhy škrabadel, od obyčejných jednopatrových, až po několikapatrové s pelíškem a prolézačkami připomínající spíš lunapark.

 

Několikapatrová škrabadla pro kočky jsou většinou vybavena několika odpočívadlydomečkem i hračkami, takže bývají víceúčelová. Pokud byste rádi kotěti dopřáli prvotřídní škrabadlo, ale nechcete za něj utratit svou měsíční výplatu, podívejte se na e-shop Hawaj, kde škrabadla pro kočky seženete velmi výhodně. Kočku můžete na škrabadlo nalákat například kočičími feromony ve spreji.

 

·Hračky

Kromě výše zmíněného koťátko uvítá také všelijaké hračky, například myš, udici, klubíčko bavlny nebo laserové ukazovátko.

 

Příprava domácnosti na příchod kočky

Pořízením kočičí výbavy to ale zdaleka nekončí. Ještě, než koťátko poprvé vkročí do svého nového domova, je potřeba mu celou domácnost přizpůsobit, jinými slovy připravit klidné a bezpečné místo, kde se koťátko pozvolna otrká.

 

Jaké kroky a opatření v domácnosti před příchodem kočky podniknout?

 

  • Odstraňte/schovejte jedovaté a pichlavé rostliny
  • Nože a další ostré předměty dejte rovněž z dosahu
  • Zamezte kočce přístup do míst, kde by mohla uvíznout nebo se poranit
  • Nenechávejte nikde volně položené léky ani jiné chemikálie
  • Zabezpečte okna a balkon sítěmi tak, aby z nich kotě nemohlo vyskočit
  • Kočce v bytě zařiďte místo s výhledem z okna, pozor ale na bod výše

 

Vítej doma, klubíčko štěstí!

Když si koťátko v přepravce dovezete domů, nespěchejte na něj. Přepravku položte do chodby, otevřete ji a nechte jej, ať samo vyleze. Koťátko si po cestě bude potřebovat určitě odpočinout, proto nelpěte na tom, aby s vámi ihned dovádělo. Na základě pokynů předchozího majitele či záchranné stanice můžete koťátko po příjezdu také nakrmit, avšak nebuďte zaskočení, pokud se jídla nedotkne. Z cesty i změny prostředí může být ve stresu, a tím pádem nemusí mít chuť k jídlu. Ale nebojte se, jen co se koťátko trochu aklimatizuje, jeho apetit se vrátí zase do normálu.

 

To nejdůležitější pro kotě za peníze nekoupíte – lásku a čas

Můžete si přečíst desítky článků o tom, jaké vybavení pro kočky si ještě před jejím příchodem pořídit, nicméně to nejpodstatnější, co kotě ocení nejvíc – láska a čas, se koupit nedá. Kočky sice nevyžadují takovou pozornost jako třeba psi, ale rozhodně vám z vašeho volného času velký kus ukrojí. Když se koťátku budete věnovat, uvidíte, že vás zahrne bezpodmínečnou lásku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář