Jdi na obsah Jdi na menu

Červenec 2013

1. 7. 2013

22/7

Andulička byla v pátek na vytrhání zoubků. Už moc a moc zlobily, Andulce se špatně papalo, při denním podávání léků ji pusinka moc bolela. Měla jsem velký strach, jak to Andulka zvládne, přece jen je to kočička stará (podle všeho minimálně 15 let), bere léky na srdíčko a na odvodnění... Ale Andulička je skvělá! Všechno zvládla velmi dobře, po ranním zákroku byla se mnou celý den v práci a pak už jsme ujížděly domů. Vlastně čtvrthodinová cesta domů byla pro ni nejhorší ze všeho. Nemám klimatizaci, otevřená okna nesnesla... No, byla jsem ráda, když už jsme zastalily před domem:) Andulka včera : 

pict6650.jpg

Mnohem lépe se jí teď papá, miluje syrové masíčko, tak to jí krájím na drobnější kousky. Jinak ale konzervičku zvládá naprosto bez problémů, vařené kuřátko večer taky pěkně zvládla. Jsme moc rádi, že to všechno dobře dopadlo a Andulce se ulevilo.

Bruneček dál dostává dvoje antibiotika, ještě jsem nechala vyšetřit moč - opět kromě bílkovin tam nic nebylo.... Trochu lépe jí, stále dostává konvalescentní  kapsičky a konzervičky, i konzervičky i/d od Hills mu chutnají. Někdy si dá trochu konvalescentní kašičky, naštěstí se už naučil vyskočit ke mně na kuchyňskou linku, když jsem v kuchyni, tak mu můžu dávat jídlo zvlášť. Není jednoduché ohlídat diety v takovém množství kočiček. Všechny, kdo nějakou mají, musím naučit, aby jedly na pro ně neobvyklých místech - alespoň trochu od davu ostatních. Nevadí, když ostatní spapají dietní konzervičky, ale problém je v korunkách. Všechny diety jsou moc drahé a i takhle musím počítat s dvojnásobným množstvím na každou kočičku, protože uždibující a kradači jsou vždycky...

Čip omarodil taky s pusinkou.

 pict6383.jpg

Najednou začal hodně slinit, pusinka moc bolí... Nevidím tam nic, kromě asi zánětu dásní, tak nás dnes čeká cesta na veterinu, jen v tom vedru mám docela obavy...

Malá Svaťa se zabydluje, s Marusjenkou si na sebe zvykají dost pomalu, Maru ji hodně honí a Svatěnka dost vrčí, ale vyhrají si a pohoní se hodně. 

 

pict6653.jpg

Bohužel nemám lepší fotečku, tohle je jediná - pak došly baterky...

Macíkové jsou úžasná koťátka, hravá, krásná a velice čistotná. Ona snad okamžitě chodila na záchůdky! Jsem zvyklá, že to kotíkům jeden dva týdny trvá, než se naučí bezpečně používat záchůdky, macíkové jsou ale absolutní jedničky.

 

pict6615.jpg

pict6533.jpg

pict6610.jpg

pict6594.jpg

A máme nového kocourka Broněčka.  Požádala nás Liduška z Poličky, jestli bychom ho nevzali. U nich že byl, ale vrátil se nazpět do původního bydliště, kde ale nebyl vítán a šlo mu o život.... Takže jsme si dovezli kocourka a pytel granulek...:) Broněček zatím bydlí venku v boudičce, kde má výběh. Prvně nechtěl vůbec papat, naštěstí se rád mazlí a tak dostal včera ráno trochu calopetky,  během dne si dal říct a spapal asi 7 granulek. Nakonec večer se konečně pěkně najedl. Ráno ale nepřišel pro pomazlení, zalezl si ve výběhu do trávy a jen pokukoval. Je černobílý a má jen malinký zbyteček ocásku:) Nevyfotila jsem ho. Ale obličejík má hodně podobný našemu Tomáškovi. 

 

pict6552.jpg

Tomík je teď v pohodě, rád s námi jde ven, nikde se netoulá, pohybuje se blízko nás. Možnost chodit ven a tak si odpočinout od ostatních mu dělá moc dobře. Není v takovém stresu jako dřív, takže ani nerozdává tolik facek kolem sebe. I jeho močové cesty jsou teď klidné.... Všechno pro něho bylo těžké, přece jen být pět let bytovým jedináčkem a pak si zvykat nejen na nový domov ale i na spoustu kočiček, to dá jednomu velikému kocourkovi zabrat!

Tahle velká vedra, a zvlášť ta větší, která předpovídají, nejsou dobrá ani pro depozita. Přes den nebývám doma, ale v práci a tak musím zabezpečit stravu. Nejde nechávat zbytky konzerviček na tácku, aby to kočičky dojedly během dne - jednak se teplem kazí a pak - létají mouchy a masařky... Takže hlavní krmení se odbývají večer a pozdě večer, ráno jen lehčí snídaně. Hlavně musí být všude dostatek čerstvé vody. Naše kočičky milují vodu v kbelíku, tak kromě misek s vodou mají v zadní předsíni neustále kbelík vody k pití, v létě i na dvorku mají vodu. Ne v kbelíku, ale takové větší plastové nádobě s uchy, a pak v jednom starém hlubokém plechu. Když prší, chytáme jim do nich dešťovku, tu prostě milují:) Venku u boudičky je také mísa s vodou. A tak než se vymění všude voda, uběhne spusta času...

Máme sice objednanou germicidní lampu s prouděním, ale stále nedorazila:( . Sice se s námi prodejce telefonicky spojil, ale zatím lampa není. 

 

pict6560.jpg

Naše Rituška.

Rita je velmi mírná a nenápadná kočička, poslední dobou se naučila spát na škrábadle v zadní předsíni a jakmile projdu kolem ní, hned seskakuje, aby se pomazlila. Tady pozoruje malé macíky, skotačící venku. 

Není to vůbec jednoduché, kočičky se těžko umísťují, navíc jsem měla v pátek velmi nepříjemný zážitek. Volal zájemce o kotě - všechno vypadalo moc dobře, a nebýt toho, že onoho pána znám osobně, kotě bych mu dala. A to by bylo těžké fiasko! Jo, kdyby šlo o kus cihly, bez problému, ale člověk nese zodpovědnost za životy všech těch kočiček, a jedno chybné rozhodnutí a mohlo být všechno špatně. Hodně mne to rozladilo, protože mi není vůbec jedno, jak se ty naše děti budou mít. Člověk se o ně stará a strachuje, a když je nějaká nemoc nebo smrt, tak se z toho dostávám hodně těžko. Ale jak docílit, aby se nestalo, že "nešlápnu vedle", že opravdu to, co zájemci říkají, je pravda? Zatím máme některá koťátka zamluvená, některá ještě ne. Doufám a moc si přeju, aby všichni ti noví páníčci byli super!

Léto je pro nás vždycky obtížné období, peněžní příspěvky od hodných lidiček jsou vždycky tenčí, naštěstí naši stálí příznivci nás alespoň trochu drží nad vodou....a přišlo i pár nečekaných korunek:) Za červen přišlo na konto 6.950,- Kč, za červenec k dnešnímu dni 4.950,- Kč. A moc Vám všem děkuji!!!! Ono měsíční výdaje za péči o 77 kočiček jsou opravdu obrovské.... Teď v nejbližších dnech nás z navýšených výdajů čeká kastrace Macíka a Broněčka a naočkování všech koťat. Zatím jen Maru má první očkování za sebou, Svaťu i malé Macíky to čeká - ve středu budou mít devět týdnů a tak už budeme moci naočkovat první vakcínu. Ještě pořád hodně pijí od maminky, dřívější očkování by nemělo efekt, muselo by se očkovat třikrát... 

Lidičkové zlatí, co při nás stojíte a pomáháte nám. Moc Vám za Vaši pomoc děkuji, velice si jí vážím. Věřte, že každá korunka od Vás jde jen a jen na kočičky. A až na pár korunek, které vyděláme my s manželem a musíme zaplatit co se platit musí, na naše kočičky jde taky.... Kdyby někdy někdo z Vás i jen trochu pochyboval, cože s Vašimi penězi vyvádíme, neváhejte a hned přijeďte, ať sami vidíte na vlastní oči, jak to u nás chodí....

Eva

16/7

Bohužel, Tamaryšku jsme nenašli. A vůbec uplynulé dny byly dost smutné. Ve čtvrtek 11.7. našel manžel kousek od domu mrtvou Kvasku. Kvaska spolu s Tášou byla první koťátka, co se ve Chmelíku narodila - mamince Emilce, a to 11.6.2011. Emilka zemřela 17.4.2012 na selhání ledvin. Kvaska vypadala v pořádku, neviděla jsem na ní žádný projev nemoci. Jestli snědla nějakou otrávenou myšku nebo ji srazilo auto, nevím. Nic jsem na ní nenašla. 

Ve čtvrtek v podvečer jsem jako obvykle pustila ven Macíka s kotátky, hlídáme je, aby jim žádná kočička neublížila, aby jim nikdo nevlezl do jejich pokojíku. Macík si obvykle na pár minut odchází zkoumat stráň a vrací se, aby hlídala i ona. Tentokrát z pár minut bylo dlouhých 27 hodin.... Na Macíka přišlo mrouskání a volání přírody bylo silné. Byla jsem moc ráda, že se vrátila zdravá a v pořádku. Jen radost mi zkazilo sobotní ráno - Davídek měl veliký průjem a hrozně moc zvracel, takže jsme rychle sbalili celou rodinku a jeli na veterinu. Davídek dostal injekčně antibiotika a také léky proti blinkání, ale hned pan doktor říkal, že i ostatní koťátka mají střeva špatná. Macík zase zánět análních žlázek, takže vyfásla antibiotika také. Odjížděli jsme vybaveni pro všechny špatné případy (všichni jsme se moc báli, aby to nebyla panleukopenie), a po odpoledním blinkání a velkém průjmování dalších dvou koťátek jsme měla opravdu hodně nahnáno. Naštěstí už večer bylo Davídkovi lépe a druhý den i ostatním, tak to byla asi jen nějaká jo fujtajbl viroza. Z neobvyklého jídla dostali pouze v pátek odpoledne mlíčko Royal Canin s troškou instantní rýžové kaše (tu někdy používám do kuřecího vývaru). Přitom mlíčko jsem otevírala úplně novou celou krabici... Tak nevím.

Každopádně strach mě donutil nejen zase všechno důkladně vytřít s desinfekcí, ale také jsme objednali germicidní lampu s prouděním, která funguje něco jako čistička vzduchu - a může se používat, i když jsou v místnosti lidé či zvířata... Sice jsme se dostali opět na doraz s penězi, ale doufáme, že se lampa "zaplatí" zmírněním infekcí.

Bruneček marodí, už delší dobu hubne, léčen byl několikrát. Krevní rozbor ukázal pouze hodně zvýšené bílé krvinky - tedy patrně nějaký zánět, ale čeho? Dostal mix antibiotik, koupili jsme další vykrmovací konzervičky a uvidíme. 

O víkendu jsme také převezli dvě koťátka z Květné do jejich nového domova. Další dvě jsou zamluvená, ale paní že bude prvně malovat byt, a až potom si je vezme. Takže volná zůstává malá černá kočička.

Víte, jak je to ve filmu - "Neber úplatky, neber úplatky nebo se z toho zblázníš". Obdoba platí u nás - neber kočky, neber kočky... no a tak se asi zblázníme.... Malá Maru si zvyká na novou kamarádku - Sváťu. Sváťu našly děti v Litomyšli, nějak nešlo je odmítnout.... A pak čeká malá asi holčička u našich kamarádů, Pepa povídal : 25 centimetrů.... U ní bych byla moc ráda, kdyby se mohla naočkovat ještě u nich a k nám přijít až naočkovaná, jenže jaká bude situace (malé děti, léto atp.), to se uvidí. 

 

8/7

Dnes se mi nepíše lehce, je to už šestý den, co postrádáme malou Tamaryšku. 2.7. večer jsem ji dávala z ložnice do obýváku - a od té doby není. Prohledali jsme co se dalo, bohužel nikde nic, ani stopa. Tami se naučila chodit ven, byla zvídavá, akční a bez ostychu. Někde ve skrytu koutku duše stále doufám, že se vrátí. Moje malá Tamimi....

4/7

Včera večer jsme byli za koťátky, co jsou dole fotečky. Krom toho, že jsme jim vezli kapičky do očí, tak byl u paní na zahrádce zraněný kocourek - že přišel a táhl za sebou zadní nožku. Když přecházel ze záhonku na záhon, s nožkou hýbal, ale nedošlápnul na ni. Vzali jsme ho k veterináři, podle všeho utrpěl nějakou ránu, ať už od auta či něčeho jiného, kocourek ale v ordinaci na nožku došlápnul. Zatím dostal injekci a s sebou tabletky na bolest. Když to bude i nadále špatné, musí se udělat rentgen a ev. operace... A jedna krásná kočičí holčička : 

1044481_524087670992302_369598681_n.jpg

 

3/7

Dvouměsíční přenádherná koťátka hledají domovy! Narodila se v neděli 5.5.2013 dvěma kočičkám, které už jsou kastrované. Bydlí u jedné starší paní v domečku, všechna jsou vymazlená a připravená k odchodu.... 

img_0520.jpg

 

1/7

 Dobromilek... Tedy, celým jménem Hlemýžď Dobromil Maxim. Brzy to budou dva roky, co mi ho jako malé koťátko donesla jedna paní, která ho zabavila dětem, jež měly Dobromilka coby mičudu.... Dobroušek byl v loňském roce pár měsíců umístěný spolu se Šmedlíkem, bohužel se život majitelky změnil a oba kluci se na podzim vrátili. Dobroušek je velmi mazlivý, miláček veliký, ovšem na zabití. Jeho velkým hobby je prohánění "baronek", tedy siamek Brigittky a Beatrice. Snaží se prosadit ve smečce, a tak na něj vrčí už mnoho kočiček. Dobroušek je chronicky nemocný, bere denně léky. Tento víkend nám nahnal hodně strachu. V pátek večer dobrý, vím, jak jsem ho dávala z ložnice do obýváku, ale v sobotu ráno - nebyl. Nebyl ani dopoledne, ani odpoledne... U něj nenormální stav, protože když jsem doma, je neustále někde poblíž, a já si tajně myslím že proto, aby mě vytáčel (m.j. tuze rád čůrá tam, kam nemá). Prohledali jsme všechno, i venku, přestože Dobromil plot nikdy nepřekonal. V sobotu večer už jsem ho obrečela, nedělní dopoledne nebylo o nic veselejší. Po třetí hodině jsme s manželem jeli na krátkou návštěvu k babičce, domů jsme se vrátili před pátou - a Dobrouš si pochodoval před domem. Příšerek chlupatej!!! Volal na mě soused, že po obědě u nich zahlédl černou kočku, jestli mi nechybí - že odvede psa a ať se jdu podívat. Sice jsem prohledala velikou halu, ale už v tu chvíli bylo jasné, že to zahlédnul našeho Dobromila. V oné veliké hale bydlí neapolský mastin, který mívá otevřené okno. Kočka by tam nevlezla, ale náš ménězávitkový Dobromilek ano. Po 1,5 dnu se odhodlal a nakonec opět tím otevřeným oknem vylezl ven.

 

pict5989.jpg